prebiotikum

Pod názvem prebiotika se souhrně označují látky, které můžete znát také pod názvem vláknina. Jedná se o složité cukry s dlouhými řetězci, které v organismu, konkrétně ve střevech, vytvářejí substrát, živnou půdu pro probiotika. Prebiotika  jsou pro svou biochemickou strukturu z velké části nestravitelné, procházejí střevy bez toho, aby se vstřebaly, ale v potravě mají přesto nezastupitelnou roli. S probiotiky se podílí na ideálním fungování prostředí střeva. Podílejí  se i na tvarování stolice.

Zdrojem prebiotik bývá pro zvířata i člověka ovoce a zelenina, luštěniny nebo slupky z obilovin. V krmivech pro psy a kočky může být jako zdroj prebiotika použita např. vláknina z cukrovarských řízků, jablečná vláknina, psyllium, vláknina z hrachu, čočky, dýně, čekanky apod. 

Vyšší  objem vlákniny v potravě se používá u diet určených obézním zvířatům. Vláknina samo o sobě nemá vysokou výživnou hodnotu, mechanicky ale naplní trávící systém a zvíře nemá hlad. 

Vysoký objem vlákniny, přes 50g/kg krmiva (přes 5% v analýzách) již snižuje stravitelnost krmné dávky jako celku. Zvyšuje i objem stolice. 

Zrno obilovin, tepelně opracované, je pro masožravé zvířata zdrojem sacharidů. Sacharidy ale kočka nebo pes využívá ve velmi malé míře. Ideálním zdrojem energie je pro tuto skupinu zvířat živočišný tuk.