Návyk na klec | MUJPES.CZ

Klec pro psa není strašák.

Je to bezpečné místo pro odpočinek, které chrání psa před vlivy okolí a okolí psa je chráněno před psem...

Koupili jste si klec? To je dobré rozhodnutí - nebo o její koupi uvažujete? Rozhodnutí si ji pořídit jen chválíme. 

A víte, jak máte postupovat abyste psa na klec navykli správně?

Bez stresu pro vás i psa se splněním očekávání, které od jejího pořízení očekáváte? 

Návyk na klec není u pejsků otázkou pár hodin, ale minimálně pár týdnů… na místo se zvíře navyká postupně, formou her a krátkých chvilek prokrmování. Určitě to není to o tom, že pejska do klece zavřete a všechno bude o.k.

Doporučujeme: 


- na dno klece položit protiskluzovou podložku, která bude příjemná pro odpočinek. Určitě je nutná protiskluzová podložka do klecí pořizovaných do auta, aby tlapky v zatáčkách neklouzaly a pes měl jistotu stabilit. Velmi často je touto podložkou Vet Bed: https://www.mujpes.cz/podlozka-vet-bed-original-seda--kruuse/, který lze podle potřeby i snadno sestřihnout přímo na rozměry klece 

- otevřte dvířka klece, pokud má klec dveře dvojí, otevřete obě dvě křídla a nechte je otevřené

- na podložku do klece vhazujte atraktivní pamlsky, které budou stát pejskovi za to, aby kvůli nim do klece vběhl a ponechte mu možnost vyběhnutí, bez toho, že by jste klec zavírali

- až vám bude bez problému vstupovat do klece, na podložku rozsypejte více pamlsků a dvířka klece při jejich sběru  přivřete. Nechejte psa v klidu posbírat pamlsky a klec zase otevřete a vypusťe ho ven

- nalákejte psa do klece pamlsky a nabídněte mu nějakou opravdu dobrou žvýkací pochoutku, kterou má rád. Ať si s ní v klidu v kleci lehne a pomalu si ji zpracuje. Pobytu v kleci můžete přiřadit povel "místečko"

- pes se z klece vypouští ve chvíli, kdy je v klidu. Ne ve chvíli, kdy se dobývá ven, škrábe a kňučí. Zkuste vychytat z jeho chování chvíle klidu a za ty ho pouštějte s uvolňovacím povelem např. "pojď" ven. Naučí se, že to, co ho vede z klece, je jeho klid. Ne panika. 

- postupně prodlužujte jeho pobyt v zavřené kleci. Pamlsky na podložku do klece prohazujte mřížemi a to v nepravidelných intervalech

- opakovaně ho vypouštějte ven, nepravidelně měňte délku pobytu

- vzdalujte se od klece, pracujte se vzdáleností od klece a se samotou

- návraty ke kleci jsou z Vaší strany klidné, dáváte tak pejskovi najevo, že se nic neděje, když je v ní


Při nácviku zachovejte klid a pohodovou náladu. Nestresujte se z toho, že omezujete svého miláčka. 

Výsledkem postupného návyku na klec je ten, že ji pes začne vnímat jako místo svého odpočinku, bezpečí a sám si do ní chodí odpočinout. Pro tuto příležitost nechávejte  dvířka klece pootevřené. 

Pro zvýšení pocitu bezpečí nebo pokud cítíte potřebu odfiltrovat vliv okolí - třeba u psů, kteří s vámi chodí do zaměstnání, můžete klec překrýt prodyšnou látkou s odkrytou stranou dveří, kdy klec nabyde vzhledu boudy a pes má pocit chráněného uzavřeného prostoru. Nebo ji můžete zakrýt celou. Ideálně látkou tmavé barvy. A může v klidu odpočívat.

U akvarijních rybiček se pro zklidnění používá barva tmavě modrá :-)

Obrovskou výhodnou klece proti textilním nebo plastovým přepravkám je její vysoká stabilita, výborná prostupnost vzduchem a odolnost proti pokusům Vašeho miláčka, pokud by se mu čekání zdálo dlouhé a rozhodl by se, že se potřebuje dostat ven. 

Nabídku kvalitních klecí v našem e-shopu naleznete zde: https://www.mujpes.cz/klec-skladaci--cerna/

V případě, že nevíte, jakou správnou velikost klece zvolit, měří se pejsek položený na boku, kdy má v pohodlí natažené tlapy - jeho délka a výška je rozměr dna klece a když si sedne a změříte jeho výšku v sedu - je tento rozměr výška klece. Zejména, pokud je klec volena i pro dlouhodobější pobyt - např. jízdu autem, měl by v ní pes mít dostatek prostoru pro uložení svého těla.