Typy srsti psa a co s nimi v létě | MUJPES.CZ

Srst psa chrání před nepřízní počasí. To ví každé malé dítě. Ale jak je to v létě? Je i vedro a teploty přesahující 30 stupňů Celsia pro psa nepřízeň počasí?

Nebo existují regulační mechanismy včetně tělního pokryvu, které tvoří proti sluníčku bariéru? 

Podíváme-li se na psy, každý má ty chlupy trochu jinak. Někteří psi mají krátkou hladkou srst, někteří pod svými chlupy nejsou téměř vidět a stěží hledáte, kde je čumáček a co ocas.

To , že je každý pes trochu jiný, i když se jedná stále o jeden živočišný druh,  je dáno délkou a strukturou srsti.

Srst je tvořena chlupy a chlup se dělí na dva základní typy – pesíky a podsadu. Pesík je silnější, nazývá se též chlupem krycím, podsada je jemnější, výrazná zejména v zimním období, pokud ji pes má.

Podle vzájemného zastoupení pesíků a podsady dělíme srst na jednotlivé typy srsti, které určují její vlastnosti a údržbu.

Prapůvodní typem srsti je srst s podsadou. Mluví se také o tzv. patrové srsti. Čím je jemnější, tím hůře se udržuje. Výrazně sezóně líná. Pokud je velmi jemná, např. u exteriérových linií australských ovčáků, ráda plstnatí.

Do bytů často lidé preferují psy s hladkou srstí. Mylně se domnívají, že pes hladkosrstý příliš nelíná. Hladká srst je tvořena zejména pesíky, podsadu nemívá, nebo jen v nízkém zastoupení. Pesíky jsou krátké, tvrdé, při línání se ale s oblibou zapichují do čalounění a špatně se dostávají ven. Víte, jak vypadá krátkosrstá čivava nebo boxer? Tak to je ono.  A máte praktickou zkušenost, jak po nich v době línání vypadá např. sedadlo auta? Mazec, že?

Většina teriérů, kníračů nebo i hrubosrstých plemen plemen nosí hrdě srst hrubou. Ta je charakterizována výrazně silnými pesíky a hustou podsadou. Velmi dobře chrání i např. před trny křoví.

A jsme u psů typicky gaučových, někdy se jim také říká slangem pejskařů domácí smetáčci – snad se výjimky z těchto plemen neurazí – dlouhá hedvábná srst tvořená jemnými pesíky a jemnou posadou nebo bez podsady. Typický představitelem je yorkshire nebo afgánský chrt. Česat a česat a česat... jinak to nepůjde ????

A ještě původem vodní aportéři s výraznou kudrnatou srstí. To, co se kroutí, jsou jemné pesíky. Výborně izoluje i od studené vody. Tak a to je k typům srsti vše.

K čemu jsou vlastně psům chlupy?

Funkcí srsti je její ochrana. Před chladem, deštěm, zimou. My si v zimě bereme na sebe také kožíšky. Před chladným počasím chrání psa podsada. Čím je na zimu bohatší a hustější, tím víc je pes v teple. Před vlhkem chrání psa srst krycí, tedy pesíky. V zimě, v dešti a chladu jsou nejlépe chránění psi hrubosrstí nebo psi s patrovou srstí. Ostatním většinou kupujeme oblečky :o)

V létě má srst funkcí krycí a chrání tělo psa před přehřátím. Účinnost ochranné funkce  srsti v létě záleží, stejně, jako i v zimě na jejím typu.

O psů s podsadou bez rozdílu struktury srsti se v srsti psa jeho pohybem vytváří vzduchový polštářek, který tělo psa izoluje od vnějších podmínek. Pohybem psa se polštář dává do pohybu a kolem těla psa vytváří lokální mikro průvan. Tím se pse ochlazuje. Tedy kromě vyplazeného jazyka :-)

Princip chlazení těla psa vzduchovým polštářem je důvod, proč by se psi neměli na léto holit. To, co naši psi od nás v létě potřebují je - pravidelnou péčí, pročesáváním a prořezáváním udržet průchodnost srsti bez známek plstnatění. Potom bude plně plnit svou funkci. Musí prostě větrat. 

Jenže se také může stát, že jste se dostali  v péči o svého psa do úzkých a na jaře jste po zimě zjistili, že srst nedokážete rozčesat. Prostě psa ostříhat nebo oholit pořebujete.  Je-li to tedy opravdu nutné, zásah proveďte, ale udělejte to v časných ranních měsících, aby vám pes stihl do léta obrůst. Pokud bude chladné jaro, psa po stříhání oblečte.

U psů s hrubou srstí je potřeba podsadu protrhat tzv. trimováním, sama nevypadává. Pozor! Hrubá srst se nestříhá, zjemnila by a ztratila svou ochrannou  funkci.

V létě při koupání je největším problémem se schopností schnout nebo se nezapařit se srst hedvábná a srst s hustou a jemnou podsadou.

Doporučujeme po koupání psi nechat volně pobíhat – srst tím schne a dýchá nebo je vytřete do sucha. Problémem může být u přírodních toků také mokrý pes přivázaný na slunci nebo ve stínu. Nebo malý pejsek s jemnou dlouhou srstí. Odpařující se voda ochlazuje tělo psa. Ve stínu, v mírném vánku bez možnosti pohybu pes může prochladnout, na slunci, zvláště při odložením do některé ze statických poloh se srst zapaří.  

 A ještě jeden vtip na závěr:

"Beduín jede po poušti na velbloudu. Předjede ho cyklista a beduín se diví a ptá se, jak to dělá, že to v tom vedru zvládá. A cyklista na to odpoví, že jak jede, tak kolem něj proudí vzduch a tím se ochlazuje. Šlápne do pedálů a zmizí. Beduín tedy vezme bič a štve velblouda pouští. Velbloud chvilku běží, ale po pár kilometrech   padne mrtev k zemi. Beduín sudá čabraku, smutně na něj kouká a povídá si sám pro sebe: "Hm, asi zmrzl" :-)

Všem chlupáčům zdar!