Co učí psa samonavíjecí vodítko? | MUJPES.CZ

Vyhovuje Vám mít psa neustále pod kontrolou, ale dát mu pocit volnosti?

Tak zní inzerce prodejců samonavíjecích vodítek. A uvažovali jste někdy o tom, co vlastně psa na samonavíjecím vodítku učíte?

Princip samonavíjecího vodítka je jednoduchý. Samonavíjecí vodítko, je jedno, jaké délky, se neustále vyvíjí a navíjí podle potřeb pohybu psa. Tzn. pes si vytahuje vodítko, když se chce někam dostat. Prověřit si např. nějakou pachovou informaci (začuchat si), nebo navázat kontakt s jiným psem. Z pohledu posouzení jeho pohybu vůči Vám se jedná neustále o pohyb tzv. „v tahu“. Naučí se tedy princip – tahem se dostanu, kam chci.

A když ho VY chcete dostat z pohybu zpět, většinou pejska táhnete směrem opačným, než si vykračuje on sám. Nebo použijete brzdu, zastavíte ho a  posunujete ho - znovu v tahu - zpět.

Výsledek je ten, že se pes NIKDY na samonavíjecím vodítku nenaučí chůzi na prověšeném vodítku.  Ta práce, když někdo takový potom přijde na cvičiště a tah na vodítku chce odbourat…

Při společné vycházce to může dopadnout i takto: štěně se na samonavíjecím vodítku vrhá za novým kamarádem, doběhne na konec délky vodítka a prudce s ním škubne konec navíjení až to s ním smýkne na zem. S čím si to spojí? Nebo: malý pejsek vyběhne zuřivě na velkého hafana a páneček ho prudce stáhne ze situace  s použitím brzdy…

Klasický příklad výuky přivolání na samonavíjecím vodítku: páneček na psa zavolá jménem a ten pokračuje dál v činnosti. Páneček tedy použije brzdu, psa zastaví, popojde ke psu, vodítkem si ho přitáhne k sobě, znovu si přibrzdí a až se dostane k pejskovi, vyhubuje mu, že nedorazil. A každý si jde zase po svém.

Vodítkové techniky, práce se vzdáleností od spouštěče pod kontrolou, ale ve volnosti, odměňování žádoucího chování, přesměrování pozornosti – ano, lze se psem pracovat i na samonavíjecím vodítku, ale nastavte si ho brzdou na délku 1.2m nebo např. 3m a začněte ho používat prověšené…Jenže - když ho držíte v ruce, nemůžete používat obouruč pro práci s délkou vodítka. Navíc - pokud máte lanko, při tahu psa se zařezává do ruky. 

Stálá kontrola pohybu není totéž, co vycvičený pes reagující na povely pána. Možná to ale mnohým lidem stačí. U nás na cvičišti se vždy říkalo, že je nutné pořízení samonavíjecího vodítka ve chvíli, kdy odjíždíte na dovolenou a psa předáváte babičce na hlídání. Aby neutekl :-)

Tak to platí – stále...

Kdyby jste přeci jen přenechávali pejska babičce na hlídání, tak nabídku flexi vodítek (flexin, jak se jim říká podle jejich nejprodávanejší značky) na našem webu naleznete zde: https://www.mujpes.cz/samonavijeci-voditka-1101/¨ :-)