Bravecto versus anaplazmóza | MUJPES.CZ

Nejdříve je třeba vysvětlit, co je anaplazmóza, protože se jedná o ne příliš známé onemocnění.

Anaplazmóza je jedna z infekcí, kterou může na Vašeho psa přenést klíště. U nás klíště rodu Ixodes.  Způsobuje  ji mikroorganismus Anaplasma phagocytophilum. Klíště ze Severní Ameriky Rhipicephalus sanquineus přenáší mikroorganismus Anaplasma platys. Tento organismus způsobuje jinou, méně závažnou formu nemoci.

Prvních symptomů anaplazmózy si můžete všimnout po 4-11 dnech od nakažení. Jsou ale poměrně nespecifické, mohou být velmi jednoduše zaměněny za něco jiného.

Jaké jsou příznaky anaplazmózy? 

Náhlá vysoká horečka, ztráta chuti k jídlu, apatie,  zvracení a průjem s neurologickými příznaky, nechuť k pohybu, ochrnutí v důsledku zánětů kloubů, bolestivost kloubů, deprese, hubnutí, zimomřivost, poruchy srážlivosti krve, zvětšení sleziny nebo jater, pokles počtu bílých krvinek. Onemocnění může zasáhnout také vnitřní orgány jako játra, slezinu, ledviny nebo oči.

Jeden z našich kamarádů měl psa, který v důsledku anaplazmózy trpěl srdeční tachykardií.  

Řekli jsme si tedy, co je anaplazmóza. 

Co je Bravecto?

Google hovoří  o revolučním ektoparazitiku k léčbě psů a koček napadených blechami nebo klíšťaty s dobou účinku až 3 měsíce. Někteří veterináři o něm tvrdí, že nic lepšího na trhu není. Že se klíště přisaje a hned odpadne. Žádné infekce. Podáte tabletu, pes ji polkne a další tři měsíce se nemusíte o nic starat. Případně nabydete dojmu, že stačí 1 tableta 1x za rok a problém klíšťat je vyřešen. Blikne Vám: „Super. To chci!! A odcházíte z ordinace. V ruce tisknete tabletu v blistru s nápisem Bravecto.  A podáte ji podle pokynů.

A najednou: Váš pes má diagnostikovanou anaplazmózu. Jak to? Vždyť byl ošetřený Bravectem!?

A teď co o  tom víme my..?

U každého registrovaného léku, týká se i antiparazitika, musí být k dispozici informace pro pacienty/uživatele, které se říká informace příbalová. Někdy se příbalové informaci říká příbalový leták.

Když dostanete v lékarně léky jsou většinou v krabičce a v té krabičce je spolu s tabletkami také takový malý, hustě popsaný papír, že? Tak to je příbalová informace.

Příbalová informace musí být sepsána srozumitelně a čitelně pro cílovou skupinu pacientů, kterým je lék určen a má svou obvyklou strukturu.

Problém Bravecta je, že není balen jednotlivě, ale skupinově a tak se k Vám při prodeji ve veterinární ordinaci tato informace nemusí dostat. Zůstane v ordinaci v krabičce spolu s blistrem dalších tablet, které pan doktor prodává jednotlivě. Nebo je Vám prodána jen tableta bez originálního balení. I to se může stát. Nemělo by, ale stává se to. 

Už si vzpomínáte?

………..Co je přípravek XY a k čemu se používá…

……….Čemu musíte věnovat pozornost, než začnete přípravek XY používat….

………Jak se přípravek používá…

……….Možné nežádoucí účinky….

Tak pokud jste si už vzpomněli, pozorně si přečtěte následující řádky z příbalové informace Bravecta:  

4.2 Indikace s upřesněním pro cílový druh zvířat

Léčba infestace klíšťaty a blechami u psů. Veterinární léčivý přípravek má systémový insekticidní a akaricidní účinek poskytující - okamžitý a trvalý usmrcující účinek na blechy (Ctenocephalides felis) trvající 12 týdnů - okamžitý a trvalý usmrcující účinek na klíšťata (Ixodes ricinus, Dermacentor reticulatus a D. variabilis) trvající 12 týdnů - okamžitý a trvalý usmrcující účinek na klíště (Rhipicephalus sanguineus) trvající 8 týdnů.

Blechy  a klíšťata jsou vystaveny působení účinné látky okamžitě po kousnutí nebo přisátí na hostitele, kdy přijdou do kontaktu s tělními tekutinami.

K nástupu účinku dochází u blech (C. felis) do 8 hodin a u klíšťat (I. ricinus) do 12 hodin po uchycení.

4.4 Zvláštní upozornění pro každý cílový druh

Nelze vyloučit riziko přenosu onemocnění přenášených parazity, protože účinek fluralaneru je spojen se zahájením příjmu potravy na hostiteli.

Tak už rozumíte tomu, proč Bravecto nemusí fungovat 100%?

Článek není psán s úmyslem poškodit přípravek Bravecto. Zvíře mohlo být infikované ještě před začátkem jeho podávání, může se jednat o chybu ze strany majitele psa v dodržení periodě podávání apod. Problematika je složitější. 

Pokud jste přeci jen 100% rozhodnuti pro "žvýkací tablety" tak se nám třeba v praxi u dlouhosrstých zvířat nebo zvířat s hustou podsadou osvědčila kombinace "žvýkacích tablet" s některým druhem antiparazitika, které má účinek mimo jiné i repelentní, tedy působí na klišťatům odpudivě. Napadení klíštětem se tak minimalizuje. Ideální kombinací se jeví použití tablety a repelentního šamponu např. zn. Menforsan https://www.mujpes.cz/menforsan-sampon-antiparazitni-pes-300ml/ nebo šamponu Bea Rival https://www.mujpes.cz/sampon-bea-rival-antiparazitarni-pes-310ml/  Při jejich použití se klíště nepřisává ani objekt svého obvyklého zájmu nerozpoznává, protože účinná látka v repelentním přípravku mu dává informaci o tom, že vyhlédnutý objekt „není jedlý“.

Další výhodou kombinace repelentních antiparazitik se "žvýkací tabletou" je ta skutečnost, že si pes nepřináší domů v srsti tolik živých klíšťat, které ještě nenašly místo, kam by se mohly zasát. Zvláště na zvířatech se světlou srstí je pohyb klíšťat v srsti po návratu domů patrný a nepříjemný a to nejen z estetických důvodů. Pes se může po návratu z vycházky o cokoliv otřít a klíště přenechá vám...

U zvířat s krátkou srstí velmi dobře stále funguje obojek Foresto: https://www.mujpes.cz/vyhledavani/?string=foresto

Určitě doporučuje informace o nabízených antiparazitních prostředcích prověřit pročtením příbalové informace. Zabere to opravdu jen pár minut a nebudete příště nepříjemně překvapeni…

Informace zde uvedené doplňujeme ještě  následujícími odkazy:

http://www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c78025f38f.pdf