vitamín E
Vitamín E bývá nazývám jako reprodukční vitamín, ale jeho hlavní funkcí v organismu je ochrana tuků před oxidací, plní tedy úlohu antioxidantu. Jeho úloha v organismu úzce souvisí se stopovým prvkem selenem, vzájemně se tyto látky mohou částečně nahradit. Potřeba vitamínu E v krmné dietě kolísá podle hladiny vyšších mastných kyselin a v koncentraci selenu.
Nedostatek vitamínu E v krmivu měl u psů za následek svalovou dystrofii a poruchy reprodukčních funkcí, poruchy imunitních odpovědí. Nadbytek způsobuje poruchy krevní srážlivosti a poruchy činnosti štítné žlázy. Vysoké hladiny vitamínu E v krmivu ale nejsou tak nebezpečné jako nadbytek vitamínu A a D. Z vitamínů rozpustných v tucích (vit. A, D, E, K) má jeho nadbytek nejnižší toxicitu.
Přírodním zdrojem vitamínu E je máslo, mléko, vejce nebo rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, kokosový, sójový, kukuřičný), ze zeleniny mrkev, hrášek, rajčata, špenát a brokolice, vepřové a králičí maso, játra, lněné semeno.