nukleotidy
Nukleotidy jsou stavebními kameny látek, které jsou přirozenou součástí rostlinné i živočišné stravy. Jsou obsaženy v buňkách všech živých organismů v DNA a RNA kyselině. DNA (deoxyribonukleová kyselina) je nositelkou genetické informace. RNA (ribonukleová kyselina) je látka, která pomáhá hospodařit s energií v buňce. V organismu jsou nukleotidy také součástí enzymů, které zajišťují funkční metabolismus. Nukleotidy zajišťují základní životní procesy a správné fungování všech tkání a orgánů.
Ovlivňují zejména rychlost regenerace organismu a posilují funkci imunitního systému.
Nejvyšší obsah nukleotidů je v mateřském mléce. Vysoký obsah nukleotidů obsahuje kaviár, morek, játra, krev, ale i kvasinky a luštěniny.
V běžné stravě je jich dostatek. Jejich doplnění se doporučuje v případě potřeby rychlé regenerace po nemoci, u stárnoucích organismů, při oslabené imunitě.
Jsou také součástí potravin určených pro zvláštní účely v oblastech válečných konfliktů, přírodních katastrof a posílení imunitních
funkcí populace v regionech postižených průmyslovým znečištěním nebo před obdobími očekávaných epidemií.