kokosový olej

Kokosový olej obsahuje téměř 90% nasycených mastných kyselin, z nich okolo 50% tvoří kyselina laurová. Pro psy jsou pozitiva zkrmování kokosového oleje úzce spjata s jeho složením a způsobem zpracování. Rozlišují se 2 způsoby zpracování kokosového oleje. Kokosový olej je možné zpracovávat rafinací, kdy je zpracováván při velmi vysokých teplotách a dochází tak ke ztrátě jeho typické kokosové vůně a chuti a narušení obsažených živin. Takto zpracovaný kokosový olej je výrazně levný. Druhý typ zpracování je mnohem šetrnější: vyrábí se z čerstvé dužiny tradičními způsoby - mechanickým lisováním. Při tomto způsobu zpracování si olej zachovává své specifické vlastnosti i působení na organismus. Takto zpracovaný kokosový oleji se označuje jako panenský. 

Složení kokosového oleje je následující: 

Nutriční hodnoty / 100 g  
Energetická hodnota: 3684 kJ / 896 kcal
Tuky: 99,3 g
z toho nasycených: 90,2 g
Rozdělení nasycených mastných kyselin / 90,2 g
Kyselina laurová  55 %
Kyselina myristová 18 %
Kyselina palmitová 9 %
Kyselina kaprylová 8 %
Kyselina kaprová 7 %
Kyselina stearová  3 %

 

Jedná se o nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem.

Kyselina laurová může pomoci zlepšit trávicí procesy a absorpci živin v gastrointestinálním traktu psa. Pomáhá při boji proti určitým druhům bakterií, parazitů a kvasinek, které mohou způsobit trávicí potíže. Kyselina laurová má antimikrobiální účinky, což znamená, že může pomoci při potlačení růstu a šíření škodlivých mikrobů, včetně bakterií a virů. Tím snižuje riziko infekcí. Kokosový olej má nižší kalorickou hodnotu. Přesto může navodit pocit sytosti a tím omezit množství přijatého krmiva.