glukosamin
Jedná se o tělu vlastní látku, tzn. že vzniká v našem těle biochemickými pochody. Vyskytuje se ve formě stabilních solí (síran a chlorid) nebo jako N-acetylglukosamin. Je jednou ze složek, které tvoří kyselinu hyaluronovou – hlavní výplňovou složku kloubních kapalin a okolních tkání.
Glukosamin stimuluje buňky chrupavky (chondrocyty) k syntéze proteoglykanů (základních stavebních složek chrupavky) a je hlavním substrátem pro jejich vznik. Glukosamin je aktivně přijímán chrupavkou. Podávání glukosaminu zpomaluje rozvoj už vzniklých degenerativních změn chrupavky.
Poměr glukosaminu a chondroitinsulfátu
Při léčbě artrózy je snahou zregenerovat chrupavku tak, aby se vlákna chondroitinsulfátu prodloužila a také zhoustla. Toho lze dosáhnout jedině přísunem všech složek, které se na tvorbě chrupavky podílí. Nejdůležitější je chondroitinsulfát a aby měl odpovídající účinek, musí jej být do těla v denní dávce přivedeno minimálně 800 mg. Další podmínkou je tedy přísun minimálně 1.500 mg glukosaminu v denní dávce a pro podpoření tvorby osových proteinů chrupavky je žádoucí obohatit stravu o látky obsažené hlavně v kůžích (drůbeží příp. vepřové).
Optimální poměr: jako preventivní a udržovací dávka je účinné množství 1.100 mg glukosaminu a současně 600 mg (800mg) chondroitinsulfátu v denní dávce vztaženo na dospělého člověka (65kg hmotnosti). Je-li zahájena léčba až ve stádiu bolestí, je nutné dávku zvýšit přibližně o 30 % (může se až 2x).