dehydratované

Dehydratace znamená odebrání vody z dané suroviny. V kontextu potravin to znamená, že daná surovina byla vysušena nebo odvodněna, což má za následek nižší obsah vody. Nižší obsah vody znamená delší trvanlivost. 

Dehydratovaná surovina je objemově menší a lehčí např. pro skladování.  Odstranění vody pomáhá zabránit růstu mikroorganismů, kteří by potravinu mohli zkazit. Dehydratované potraviny jsou praktické například při táboření, a protože jim chybí voda, je potřeba před konzumací znovu přidat tekutinu, v případě potravin pro člověka obvykle ve formě vařící vody.

V surovinovém složení granulovaných krmiv se často jedná o synonymum pro masové moučky různého původu (např. drůbeží nebo rybí moučka). Vyrábí se z nich většina granulovaných krmiv. Jen pro laika zní lépe dehydratovaný losos než moučka z ryb. Na stravitelnosti vstupních surovin a skladbě živin pojmenování suroviny ale nemá vliv. Krmivo, které v surovinách uvádí dehydratované kuře má stejný potenciál složení jako krmivo, které uvádí drůbeží moučku. Nejedná se degradaci jeho výživové hodnoty.