chondroitin
Váže velké množství vody, čímž hydratuje chrupavku a dává jí pružnost. Podporuje vznik proteoglykanů a redukuje rozklad kolagenu. Podávání chondroitin sulfátu vede ke zpomalení destruktivních změn chrupavky, mírní bolesti kloubů, zlepšuje pohyblivost a mírní i průběh zánětu kloubu.
Průmyslově se získává extrakcí hovězí či vepřové chrupavky.
Vodu váže v molekule chondroitinu síra. Je proto důležité věnovat pozornost chemické formě chondroitinu v doplňcích stravy. Často používaný hydrochlorid místo sulfátu nebývá v řešení problémů s klouby účinný. Je jen jeho levnou ekonomickou nahrážkou.
Poměr glukosaminu a chondroitinsulfátu
Při léčbě artrózy je snahou zregenerovat chrupavku tak, aby se vlákna chondroitinsulfátu prodloužila a také zhoustla. Toho lze dosáhnout jedině přísunem všech složek, které se na tvorbě chrupavky podílí. Nejdůležitější je chondroitinsulfát a aby měl odpovídající účinek, musí jej být do těla v denní dávce přivedeno minimálně 800 mg. Další podmínkou je tedy přísun minimálně 1.500 mg glukosaminu v denní dávce a pro podpoření tvorby osových proteinů chrupavky je žádoucí obohatit stravu o látky obsažené hlavně v kůžích (drůbeží příp. vepřové).
Optimální poměr: jako preventivní a udržovací dávka je účinné množství 1.100 mg glukosaminu a současně 600 mg (800mg) chondroitinsulfátu v denní dávce vztaženo na dospělého člověka (65kg hmonosti). Je-li zahájena léčba až ve stádiu bolestí, je nutné dávku zvýšit přibližně o 30 % (může se až na dvojnásobek 2x).