Přechod z granulí na syrovou stravu (BARF) u psů i koček| MUJPES.CZ

Přechod z granulí na syrovou stravu (BARF) pro psy a kočky: Co byste měli vědět

Poměrně velké množství našich zákazníků a klientů přemýšlí, i pod tlakem svého okolí, o změně stravy svého psa nebo kočky z granulí na syrovou stravu, známou jako BARF (Biologically Appropriate Raw Food).  

Pro zvážení přechodu s dostatkem informací doporučujeme si přečíst následující řádky.

Co je BARF?

BARF je způsob krmení, který se zaměřuje na syrové, nezpracované potraviny.

Základem této stravy je:

  • syrové maso (svalovina a vnitřnosti)
  • syrové kosti
  • syrová zelenina a ovoce
  • doplňky (oleje, vitamíny, minerály)

Zastánci BARFu tvrdí, že taková strava napodobuje přirozené stravovací návyky psů a koček a může přinést řadu zdravotních výhod, jako je lepší srst, zdravější kůže, silnější imunitní systém a výkonnější  trávení. Může.

My ale známe i úskalí tzv. barfování a bylo by fér, než se rozhodnete přejít na tento typ stravování, znát i odvrácenou stranu mince.

Nevýhody BARF stravy:

  1. Časová náročnost přípravy krmiva se stálým přístupem k dostatečně kvalitním surovinám
  2. Přípravu krmiva je třeba provádět se znalostí poměru surovin v krmné dávce
  3. Zvláště u koček, které raději přijímají maso kusové než mleté s podílem kostní hmoty, která je zdrojem vápníku, hrozí nebezpečí předávkováním fosforem, kterého je ve svalovině přebytek a způsobuje odvápnění kostí. Kočičky si potom při skoku ze skříně třeba polámou nohy. 
  4. Problémem BARFu je překrmování živočišnou bílkovinou, které může mít při dlouhodobém působením negativní vliv na činnost ledvin. Doporučujeme pravidelně sledovat hodnoty SDMA.
  5. S věkem je třeba upravovat krmnou dávku podle měnících se potřeb zvířete, Starším zvířatům je např. třeba snížit hodnotu bílkoviny a zvýšit množství vápníku, který ve stáří hůře vstřebávají. Je tedy třeba dávat pozor a zvažovat, zda skladba krmiva odpovídá opravdu požadavkům zvířete v reálném čase.
  6. Při přípravě krmiva je nutné dbát hygienických zásad, v ideálním případě rozmražené maso připravovat mimo prostory ve kterých připravujeme potraviny pro svou spotřebu
  7. Nutná je i větší kapacita mrazícího zařízení pro uložení zmraženého krmiva
  8. Občas bývá ze strany majitelů problém s manipulací masa jako takového pro jeho vůni nebo tvar, nebo konzistenci. Zvažte, jestli jste toho schopni. Z prodejní praxe třeba víme, že se lépe nabízejí mleté směsi nebo kusové maso, které ale nemá podobu zvířete, ze kterého pochází. Dobře se prodává např. králičí maso mleté, ale už ne králík v celku, který opravdu jako králík v živém vypadá. 😊
  9. I když se říká, že BARF strava má obsahovat syrovou zeleninu a ovoce, tak je třeba zdůraznit že syrová zelenina a ovoce pro psa ani pro kočku není stravitelná a vyjde druhou stranou stejně, jako byla přijata. Jejímu trávení pomáhají zelené dršťky nebo její mechanické rozrušení rozmixováním, případně tepelná úprava, ale tepelná úprava již není BARF.

V přírodě masožravec přijímá rostlinnou stravu, která je zdrojem vlákniny a řady provitamínů, zejména prostřednictvím své kořisti, obsahem jejího trávícího traktu. Býložravec vlastním trávením své stravy masožravci vlastně přednatráví požitou potravu, kterou pes ani kočka trávit neumí nebo jen ve velmi malé míře.

Drobným detailem je i ta skutečnost, že psy a kočky nepřijímají v podobě BARFu přirozenou stravu jak je často prezentováno.  Svalovina a vnitřnosti nepocházejí z divokých zvířat, ale ze zvířat chovaných v zemědělství pro hospodářské účely, tedy za účelem porážky a následný konzum. Tato zvířata jsou krmena objemem píce nebo jsou chována na průmyslově vyráběných krmných směsích. Nestaví tedy svá těla z přirozené stravy, ale ze stravy, kterou jim vyrobí člověk. Proto je vhodné doplňovat tuto stravu minerály a stopovými prvky. 

Nejčastějším problém krmných dávek na Barfu je nedostatek vitamínů skupiny B a vyšší obsah fosforu. 

Výhody BARF stravy

  1. znáte komponenty krmené dávky, protože si ji sestavujete sami a vždy máte přehled, co krmíte
  2. v případě kostí zkrmovaných v celku – pes nebo kočka nemá problém s čištěním zubů – syrové kosti tím, že je zvíře musí kousat, pomáhají při čištění zubů. Snižuje se tím riziko vzniku zubního kamene.
  3. psy i kočky na BARF stravě mají snížený objem stolice a u zvířat s citlivým trávením bývá na syrové stravě menší výskyt zažívacích problémů
  4. krmíte surovinu bez konzervantů a podle nařízení EU ze surovin určených pro lidskou spotřebu

 Jste rozhodnuti přejít z granulí na BARF?

Přechod na syrovou stravu může být pro zažívací systém psa či kočky náročný, zvláště pokud byli dlouho krmeni komerčními granulemi. Trávicí systém je třeba aktivovat. Trávení syrové stravy vyžaduje vyšší koncentraci trávících šťáv a organismus své trávení musí syrové stravě postupně přizpůsobit.

Přechod se provádí přes hladový, případně mléčný den.

Večer dáte do misky ještě granule, necháte psa vyhladovět (hladový den) a další den nabídnete ovesné vločky s vajíčkem, jogurtem nebo tvarohem s vařenou rozmixovanou mrkví (mléčný den). U štěňat, psů oslabených a psů malých plemen se vyhladovění vynechává a přechází se přes mléčný den. Další den k tomuto základu přidáte dršťky, můžete i tzv. dršťky zelené, které obsahují nestrávené zbytky potravy býložravce, další den začnete přidávat bílé libové maso, (drůbeží, rybu) později mleté kosti ve směsi s masem,  maso tmavé a nakonec kosti kusové. Postupné změny krmné dávky si rozvrhněte na minimálně 14 dní. 

Co je dále třeba:

  1. Zvolte správné suroviny – Syrové maso by mělo být čerstvé a kvalitní. Základ stravy by mělo tvořit maso s kostmi, jako kuřecí nebo hovězí, a orgány (játra, srdce). Zelenina by měla být jemně nakrájená nebo mixovaná, aby ji trávicí systém psa či kočky mohl lépe strávit.
  2. Monitorujte reakce – Sledujte reakce svého zvířete během přechodu. Mohou se objevit drobné zažívací potíže, jako je průjem nebo zácpa, U zácpy uberte podílu kostí, zvyšte podíl zeleniny a ovoce, u průjmu reagujte navýšením podílu surovin obsahují vlákninu (zeleniny obiloviny) a můžete stabilizovat trávení probiotikem.
  3. Doplňky stravy – Syrová strava nemusí vždy obsahovat všechny potřebné živiny, proto je důležité zařadit doplňky stravy. Zpravidla se doplňují rybí oleje jako zdroj omega-3 mastných  kyseliny, kelpa - mořská řasa  jako zdroj vitamínů, biologicky aktivních látek a minerálů, přírodní zdroj jódu a pivovarské kvasnice, zdroj enzymů, aminokyselin a vitamínů skupiny B. 
  4. Dbejte na hygienu – Syrové maso může obsahovat bakterie, proto je důležité dbát důsledně na  hygienu. Po manipulaci s masem si vždy umyjte ruce a  misky. Nepoužívejte na očistu náčiní na zpracování masa a na misky stejné houbičky jako používáte na nádobí. Pamatujte na to, že pracujete se syrovou, tepelně neopracovanou surovinou, která je živočišného původu. Funguje to stejně, jako při požití nedostatečně opečeného masa z grilovací párty. Po zkrmení syrového masa se nenechte svým psem olizovat a nenechte psa olizovat ani své děti.  

Čemu se při BARFování vyhnout?

Jednotvárnosti stravy. Nerespektování zásad tvorby krmné dávky na systému BARF.  Při neodborné přípravě BARF může lehce dojít k nedostatku nebo nadbytku některých živin a to s vážnými zdravotními následky.

Kdo by chtěl vyzkoušet BARF a bojí se chyb, může vyzkoušet i krmení již připravenou dávkou v BARF kompletech.  

Kdy BARF nezkoušet?

Ne každý pes nebo kočka je pro BARF systém vhodná. Některá zvířata příjem syrové stravy odmítají.  Řešením je postupný návyk na syrovou stravu zkrmováním tzv. zavřeného masa. Zavřené maso připravíte tím, že syrové maso vložíte do vařící vody a vypnete spotřebič. Maso se na povrchu zavře a jeví se zvířeti jako vařená strava, uvnitř ale zůstane syrové.

Problémem může být i zdravotní problém zvířete, který vyžaduje zkrmování klinické diety.

Když vám nedělá dobře manipulace se syrovým masem.  

Závěrem..

Přechod na BARF stravu může přinést vašemu mazlíčkovi mnoho výhod, ale je důležité přistupovat k tomuto kroku s rozvahou a informacemi. Syrová strava by měla být vyvážená, pestrá a kvalitní, aby zvíře dostalo všechny potřebné živiny.

Pokud máte pochybnosti o systému BARF stravování nebo si nejste jisti nemusíte věšet hlavu. Z naší zkušenosti nevíme nic o tom, že by pes na kvalitním průmyslovém krmivu prosperoval hůře. Krmíme již třetí generaci psů a délka života je velmi různá. Z našich pozorování rozdílný způsob výživy nehraje v délce dožití až tak zásadní roli.

Krmte prostě jak vám vyhovuje a odpovídá vašemu životnímu stylu a hlavní je, aby jste byli spokojení. Vy i vaše zvíře.

Autor článku: Ing. Yvona Rumpíková